Co każdy związkowiec powinien wiedzieć o kawie

1. Nie potrzebujemy kawy zaraz po przebudzeniu! Nasz organizm naturalnie produkuje hormon zwany kortyzolem, który sprawia, że rano czujemy zwarci i gotowi, by maszerować do pracy. Kortyzol uwalnia się w zależności od Waszego rytmu dobowego w ciągu dnia. Jeśli więc macie zwyczaj picia kawy od razu po przebudzeniu, możecie poczekać nieco dłużej, żeby kofeina nie marnowała się, w momencie, gdy poziom kortyzolu jest najwyższy.

2. Kawa ma wpływ na długość życia. Kawa zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, działa pobudzająco i orzeźwiająco, oraz przyspiesza przemianę materii. U ludzi pijących kawę zmniejsza się ryzyko chorób Parkinsona, cukrzycy typu II, oraz chorób serca. Żeby nie było tak różowo, to badania wykazały, że osoby pijące kawę mają skłonności do innych niezdrowych nawyków, takich jak: palenie papierosów, czy picie alkoholu w dużych ilościach.

3. Kawa zawiera ważne składniki odżywcze. Pojedyncza filiżanka kawy zawiera: 11% dziennej zalecanej ilości ryboflawiny (witamina B2), 6% kwasu pantotenowego (witamina B5), 3% potasu i manganu , oraz 2% niacyny i magnezu.

4. Najdroższa kawa na świecie kosztuje niemal 100 zł za filiżankę. Kawa luwak (bo tak się nazywa) to kawa, której ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna, który zjada tylko najlepsze owoce kawy. Częściowo nadtrawiona w żołądku zwierzęcia kawa traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po umyciu, ziarna traktowane są tak samo jak inne gatunki (prażenie, mielenie). Trafia głównie do USA i Japonii.

5. Kawa pomaga spalać tłuszcz. Picie kawy (a w zasadzie kofeina w niej zawarta) może przyśpieszyć metabolizm od 3 do 11%.

6. Najwięksi producenci kawy. Brazylia, Wietnam i Kolumbia zapewniają 50-60 proc. światowej produkcji kawy rocznie. Ponad pięć milionów Brazylijczyków żyje z uprawy trzech miliardów drzewek kawowych!

7. Kawa w Polsce. Do Polski moda na kawiarnie przyszła z Saksonii wraz z królem Augustem II Mocnym i Augustem III. Pierwsza kawiarnia w Rzeczypospolitej powstała w 1700 r. w portowym Gdańsku, a w 1763 r. w Warszawie były dwie kawiarnie.

8. Kofeina działa szybko. Potrzeba tylko 10 minut, by poczuć pierwsze efekty działania kofeiny, po wypiciu kawy.

9. Ile kofeiny w kawie? Filiżanka kawy filtrowanej zawiera ok. 80 mg kofeiny, natomiast 25 ml espresso zawiera 25-30 mg kofeiny. W naturze kofeina występuje w kawie, herbacie, kakao, orzeszkach coli, w guaranie i mate.

10. Ile pijemy? Rocznie spożycie kawy w Europie wynosi 160 litrów na osobę, co daje cztery filiżanki kawy dziennie. Najwięcej kawy w Europie wypijają Finowie, ok. 12,7 kg na jednego mieszkańca, podczas gdy Polacy około 3,4 kg.